2009. március 30., hétfő

Egy érdekes kísérlet!

A barcelonai étterembe lépve minden olyan, mint bármely más hasonló étteremnél. A napi menüt kézzel írják a táblára, illetve a menükártyára. Ami megkülönbözteti a több száz hasonló étteremtől, hogy a menü alatt nincs feltüntetve az ÁR. Mert itt a vendég dönti el, hogy mennyit fizet az elfogyasztott ételért.
A étterem tulajdonos az látta, hogy a válság következtében egyre több az üres hely az étteremben, egyre kevesebben járnak étkezni, ezért erre a merész lépésre szánta magát. Elmondása szerint először mindenkit meglepett a helyzet, de már az eltelt három hét alapján azt állítja, hogy a bevétele lényegesen nem csökkent és visszatértek azok a vendégek is, akik korábban az állásuk elvesztése miatt nem engedhették meg maguknak az éttermi étkezést.
Mikor a vendég a számlát kéri, egy borítékot kap melybe a szándékának megfelelő összeget elhelyezi. A borítékot lezárja, így teljesen titkos marad, mennyit fizetett. A nap végéig senki nem nyúl a borítékokhoz, majd csak záráskor bontják fel a jelöletlen borítékokat és számolják össze a bevételt.
Az inkognitó természetesen nem kötelező, mert vannak vendégek, akik a pénz mellé, kedves üzeneteket írnak a borítékra, és ezzel köszönik meg a vendéglátást.
A étterem tulajdonosa úgy véli ezzel az "akcióval" mind ő, mind pedig a vendégei ezeddig elégedettek és talán a válság nem sújtja olyan mélyen, hogy esetleg be kelljen zárnia.
Erről, egyébként már másodszor olvasok az interneten, hogy a gazdasági válság következtében, egy-egy étterem ilyen kezdeményezéssel próbálja fenntartani magát, hogy a kedves vendég annyit fizet az elfogyasztott ételért, amennyit szeretne :)
Még februárban olvastam, hogy egy angliai étterem tulajdonos próbálkozott ezzel a módszerrel, és a hírek szerint nem okozott neki nagy veszteséget az "akció". Sőt állítása szerint egy vendég sem távozott fizetés nélkül, és a bevétel nem lett kevesebb, mintha a válság miatt csökkenne a "rendes" forgalma.
Kíváncsi vagyok ez itthon működne-e?
Érdekes próbálkozás lenne! Talán egy országos akciót is lehetne, a "torkos csütörtök" mintájára csinálni, hogy egy hétig a csatlakozó éttermekben a napi menüért annyit fizetne a kedves vendég, amennyit szeretne :)
Bátraké a szerencse! :)

1 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szerintem nagyon jó kezdeményezés, nekem tetszik!
Mondjuk az felmerül bennem, hogyan állít ki (az apehnek is elfogadható) számlát a tulajdonos, vagyis hogyan teszi hivatalossá a bevételt.
Egyáltalán megengedhető-e itthon, hogy ne legyenek feltüntetve az árak (??)
Tényleg nem tudom, pedig jó lenne néhány ilyen étterem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...