2009. március 15., vasárnap

Csiga kaviár

Ismét egy érdekesség, amit ha minden igaz soha nem fogok megkóstolni, bár ahogy mondják, "soha ne mond, hogy soha" :)


"Annak, akinek már snassz a svéd füstölt lazac vagy az orosz kaviár, itt a legújabb méregdrága ínyenc fogás. Mielőtt azt gondolnánk, hogy valami ehetetlen gusztustalanságról van szó, nyugodjunk meg, francia asztalok százaira kerül a sós, rózsaszín-fehér csemegéből ...
A kísérletezgetés évei után került piacra a (gyártója szerint legalábbis) különleges finomság. Egy teremben összezsúfolt 60 ezer csiga "terméke" volt az a 200 kilogrammnyi tojás, amivel a De Jaeger a kísérletezés időszakában dolgozott.
Azért volt szükség ennyi állatra, mert a csiga évente mindössze egyszer hozza világra tojásait, egy alkalommal mintegy száz darabot. A gyártó cég emberei sokáig gyűjtötték a petéket, melyek közül mindig kiválogatták a legszebbeket, és azokat az állatokat, melyek a legtöbbet hozták világra.


Végül összejött egy ideális, produktív tenyészet, a francia cég a nagy szürke csigát (Gros Gris) találta a célra leginkább megfelelőnek. A példányokat elsősorban gabonával és a természetben is megtalálható növényekkel etetik, mindössze finomítás nélküli sót és némi rozmaringesszenciát adnak hozzá csomagolás előtt.
A francia ínyencek a nyolcvanas évektől kezdve fogyasztják a csigák "kaviárját"". Mióta 2007-ben elindult a tömegtermelés, már néhány étteremben is árulják a belőle készült fogásokat.
A De Jaeger szerint a csigakaviár igazi meglepetés, szenzációs étel a piacon. "Fedezze fel az eső utáni erdő ízeit, a tölgyfa, a gomba, a moha és az eső illatát" - biztatják a vásárlókat egy doboz fehér kaviár megvásárlására. A negyed kilogrammos csomagolás ára 650 font (195 ezer forint)."

Miután elolvastam a cikket, megnéztem a De Jaeger honlapját.
Így néz ki a csiga kaviár díszdobozban. A kaviárt de Guérande sóvirággal sózzák, kevés rozmaring eszenciával fűszerezik. A doboz tartalma még egy fiola Espelette paprika, egy fiola gyömbér olaj és egy receptes könyvecske.
Beírom ide, hogy De Jaeger szerint, hogyan fogyasszuk. Azért tartom fontosnak leírni, hogyha valaki esetleg hozzájut ehhez az ínyencséghez ne legyen probléma, hogy nem tud vele mit kezdeni :)
Egy négyzet alakú, vékonyra szeletelt rozskenyeret kenjünk meg egy kevés teljes tejszínnel. A tetejére rakjuk a csiga kaviárt. Szórjunk a tetejére egy keveset a hozzá csomagolt paprikából és egy pár csepp gyömbér olajat. Ha szükséges egy kevés de Guérande sóvirággal sózzuk. Egy pohárka száraz fehérborral, vagy pezsgővel tálaljuk.
Fogyaszthatjuk még vékonyra szeletelt fekete szarvasgombával is.
Kerüljük az ezüst étkészlet használatát terítéskor.
Nagyon fontos még az is, hogy milyen hőmérsékletű a kaviár, fogyasztáskor. Ha túl hideg akkor veszíthet az aromájából, ezért célszerű egy órával a tálalás előtt kivenni a hűtőből dobozzal együtt, és csak az utolsó pillanatban kivenni a dobozból.

A dőlt betűs szöveget a Deluxe.hu-ról másoltam ide.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...