2009. március 30., hétfő

Óriás gombóc!

Nap, mint nap látjuk a tévében a kislányt, aki azért szeret otthon maradni, mert akkor az anyukája főz! Finom óriás gombócos levest! Az anyuka előveszi, a valamilyen zacskós levest, "megfőzi" és a lányka elé teszi! Vicces! Bár lehet, hogy csak én nem tekintem főzésnek a zacskós levest :)
Utána néztem egy ilyen leves elkészítése nagyjából 20 perc!


Álljon itt egy valódi óriás gombócos leves, amelynek ugyan egy kicsit (nem sokkal) hosszabb az elkészítési ideje, viszont lényegesen egészségesebb és finomabb, bár sajnos azt nem állíthatom, hogy olcsóbb!
A piacon már megjelentek, az idei friss zöldségek! Gyönyörű, zsenge fehér-, sárgarépa, karalábé, borsó, zeller, burgonya! Miután új zöldségekről van szó, így a főzési idő is lényegesen lerövidül.
Egészen pici olíva olajon, a tisztított és kedv szerinti méretre vágott zöldségeket épphogy megdinsztelem. Felöntöm nagyjából 1,5 liter vízzel. Fűszerezem: só, frissen őrölt bors, petrezselyemzöld, szárított újhagyma, zellerzöld.
Amíg fő a leves, elkészítem az óriás gombócokat! Másfél szikkadt zsemlét apró kockára vágok, és ha van akkor pecsenye zsíron, ha nincs akkor liba zsíron megpirítom. Két tojással, kb. 8 dkg liszttel összekeverem (a liszt mennyisége függ a tojás méretétől, mert nagyobb tanyasi tojás esetén lehet picit több liszt kell, a bolti sport csirke tojásához viszont kicsit kevesebb), fűszerezem, sóval, borssal, petrezselyemmel.
Két evőkanál segítségével beleszaggatom a forró levesbe a gombócokat. Mikorra gombóc megfő addigra a leves is kész!
Vigyázat nem való a leves békés családi ebédhez, mert tuti, hogy vita támad abból, hogy ki egye meg az utolsó gombócot!! :))

/4 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1/2 zellergumó, 1 db karalábé, 15 dkg borsó, 2 újkrumpli, 1,5 l víz, zellerzöld, petrezselyem, só, bors, szárított újhagyma
a gombóchoz: szikkadt zsemle, 2 tojás, 8 dkg rétes liszt, só, bors, petrezselyem/

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mindig hozzá szoktam tenni, hogy szégyellhetné magát anyukád, hogy csak zacskóból tud főzni :-))

Annyi szemetet el lehet adni, de annyit, hogy agyrém!

BeckZsu írta...

Én folyamatosan háborgok azon a reklámon, mert nem elég, hogy ezt nevezik anyu főztjének, de még az is benne van, hogy „én is majd ilyen akarok lenni”.
Pedig én nem vagyok túl kényes, szükség esetén szerintem meg lehet enni akár egy zacskós levest is, de hogy ez legyen a „házi” és még példakép is, az szégyen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...