2009. március 25., szerda

Brokkolikrém leves

Végre gyönyörűen süt a nap, mondhatnám, hogy meleg kora tavaszi nap van, de sajnos ez csak innen bentről, ablakon keresztül igaz. Abban a pillanatban mikor kilépek az utcára, arcomra fagy a mosoly, szó szerint. A gyönyörű napsütés fagyos szelet takar.
De miután most bent vagyok mert főzöm az ebédet és nem érzékelem a szelet, marad a napsütés! és a tavasz!
Hogy ez mennyiben függ össze azzal, hogy ma brokkolikrém leves főzök az nem tudom, talán picit erőltetetten a ébredő, zöld természet és brokkoli zöld színe ... :)
Oké nem untatok senkit tovább azzal, hogy fejtegetem az örömömet a tavasz miatt, úgyhogy jöjjön a leves.


Egy kisebb fej hagymát, egy nagy gerezd fokhagymát apróra vágok, és kevés olíva olajon megfuttatom. Ne piruljon meg csak épphogy üveges legyen. A gyönyörű /úgy látom ma ez a szó jellemzi a napomat :)/ házi bazsalikomomból pár levelet beledobok az olajba a hagyma mellé, hogy az összes fincsi bazsalikom olaj belesüljön :)
Felengedem tisztított vízzel. Itt van egy kis eltérés köztem és úgy általában a brokkoli levest főző profik között abban, hogy célszerűbb alaplével felengedni és abban főzni a brokkolit, de szerintem picit elviszi az ízét a kész leves, ezért én kicsit erősebben fűszerezem, de marad a víz, hogy ne vigye el a brokkoli ízét az alaplé :) Sózom, borsozom, dobok bele egy karika gyömbért, és mikor felforrt beleteszem a felvágott brokkolit. Lehetne együtt főzni is, de még mindig kiállok amellett, hogy szebb színe lesz a zöld színű ételeknek, ha eleve forró vízbe teszem őket.
Mikor puhára főtt a brokkoli, botmixerrel péppé zúzom :)
Itt még nincs vége, mert ezután jön még a java!!!
Visszateszem a gázra a levest és most jön a fűszerezés. Egy kis római kömény, egy pár kanál tejföl, (amit habverővel alaposan elkeverek), egy kis penészes sajt, várok, míg egyet forr. Kész!
Karikára vágott kiflire rágrillezek egy kis mozarellát, a levest pedig egy szép kis bazsalikom levéllel díszítem (amit nem győzök hangsúlyozni, hogy már a saját fűszerkertemből való) és tálalom, természetesen hófehér tányérban!
Nagyon finom!

/1/2 kg brokkoli, 1 kis fej hagyma, 1 nagy vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma, egy karika gyömbér, bazsalikom, só, bors, római kömény, 5 dkg penészes sajt, tisztított víz/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...