2009. március 13., péntek

Étterem vagy titkos társaság?


Ma olvastam egy érdekes cikket (lehet, hogy csak nekem új) olyan kulináris élményeket nyújtó éttermekről szól, melyek mintegy titkos társaságként működnek, lakásokban, garázsokban, kibérelt konyhákban. Bemásolom ide a teljes cikket:


"A titkos gasztronómiai szeánszokat sokszor nem hivatásos séfek, hanem főzni szerető műkedvelők rendezik. A klubok magánlakásokat, galériákat, garázsokat választanak helyszínnek, de az is előfordul, hogy egy mezőn állítják fel az asztalokat. A becslések szerint csak az Egyesült Államokban több mint száz ilyen klub működik.
A lakáséttermeket sokan a kubai paladares nevű családi étkezdékhez hasonlítják. A családiasság élményén kívül az is közös bennük, hogy ezekről hirdetések híján csak a bennfentesek szereznek tudomást.
A klubok egy részében titkos társaságokhoz hasonlóan néha jelszót kérnek a tagoktól, és nem is csatlakozhat akárki a közösségekhez. Egy New York-i gasztroklub tagja például csak az lehet, aki helyesen válaszol arra a kérdésre, hogy mit rendelne utoljára, ha kiderülne, hogy meg kell halnia.


A texasi ínyencek a Supper Underground nevű klub szeánszain vesznek részt. A 2006-ban alakult társaságnak ma 1500 tagja van, és az egyébként üzleti életben dolgozó alapítók választják ki közülük azt a szerencsés 30 embert, akik részt vehetnek a havonta egyszer megrendezett titkos összejövetelen. Óvodák konyháit, privát rezidenciákat szemelnek ki erre a célra, az 50-70 dolláros (10-14 ezer forintos) vacsorákon polentatortát, kéksajtos gombaragut, fahéjfagylaltot szolgálnak fel.
Lakáséttermek és a két asztalos vendéglő

A párizsi Hidden Kitchen alapítói, egy Seattle-ből származó séf és egy pék tavaly költözött a francia fővárosba. Aggódtak amiatt, hogyan fognak új barátokra szert tenni. Az ismerkedés a vártnál is gyorsabban ment a lakásukban adott vacsorák segítségével.
Másfél évvel a költözés után már több százan mondhatták el magukról, hogy megfordultak a Hidden Kitchenben. A vendégeknek francia alapanyagokból készítenek amerikai ételeket, nagy sikerrel. Egy hét-tízfogásos vacsora a borokkal együtt 87 dollárba (17 ezer forintba) kerül, és egyszerre 12 ínyenc fér el a szűkös helyen.
Lakáséttermet Bécsben is találunk, Angelika Apfelthaler tavaly óta fogad vendégeket a Schönbrunni kastély közelében található lakásban. A menü inkább mediterrán jellegű, a szakácsnő marokkói és toszkán ízekkel is dolgozik. A vendégek úgy érezhetik, hogy egy családi vacsorán vesznek részt.
Az étkezéseknél jelen van Gino, a golden retriever is, ezért ne csodálkozzunk, ha néhány zsemle hirtelen eltűnik az asztalról. Karamellizált fügés kecskesajttorta, sáfrányos-meggyes szószban tálalt tengeri sügér, rózsavizes mandulatorta szerepelnek az elkészített ételek között, egy vacsora 12 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.
Tokió Akasaka negyedében található a világ legkisebb étterme, az Aronia de Takazawa, ahol mindössze két asztalra főznek. A tulajdonos és a konyhafőnök, Yoshiaki Takazawa felesége segítségével nemcsak kitűnő fogásokat, hanem teaszertartást is prezentál a vendégeknek. Körülbelül 6 hónapra előre kell asztalt foglalni, hogy megkóstolhassuk a libamájkrémet mangóval és a currys fagylaltot. Egy tízfogásos menü ára 220 dollár (44 ezer forint).


Fizetnek, hogy főzhessenek
A házilag készített olasz ínyencségek világhírűek, és a gasztroturisták bármit megadnának, hogy bejussanak egy olasz háziasszony konyhájába. Egy bolognai szociológus professzor, Egeria Di Nallo érdeme, hogy erre van lehetőségük. Di Nallo négy évvel ezelőtt több mint száz háziasszonyt toborzott, aki vállalták, hogy megtanítják főzni a látogatókat.
Az órákra nemcsak a konyhájukban, hanem kastélyokban, múzeumokban is sor kerül, Velencétől egészen Szicíliáig. A szakácsnők egyszerre 6-8 embert fogadnak, és átlagosan 60 dollárba (12 ezer forintba) kerül a program.
A Buenos Aires-i Casa Felix úttörőnek számít a steak-központú városban, ugyanis vegetáriánus és halételeket kínálnak. Az éttermet egy vegán séf, Diego Felix vezeti, a főzésbe pedig néha bevonják a vendégeket is. A hagyományos ételeket új ízekkel dobják fel, a fűszernövények a szakács saját kertjéből származnak. Leghíresebb fogásaik közé a tradicionális paraguayi kukoricás sütemény, az avokádós és lime-os desszert és a laposhal-ceviche tartozik. Egy ötfogásos vacsora 35 dollárba (7000 forintba) kerül, egyszerre 12 vendéget fogadnak."

A cikk a Delux.hu-n található.

Ellátogattam, egyik másik ilyen lakásétterem honlapjára! Leginkább a tokiói Aronia de Takazawa tetszett. Nagyon profik, a cikkben látható képeket az ő honlapjukról másoltam be.

2 megjegyzés:

Anyul írta...

Nagyon érdekes volt a cikk, köszönöm!

Neguilla írta...

Nálunk is van ilyen,a Bródy Sándor utcában. Ott is egy műkedvelő szakács főz,nem is akárhogyan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...