2009. március 21., szombat

The Scents of Wine

"A bor illata".
Megint találtam egy érdekességet! Ajánlom mindenkinek aki érdeklődik akár amatőr, de ebben az esetben már profi szinten is a bor illata iránt :)
Érdekes játék lehet, bolyongani a bor illatainak rengetegében, és itt a "rengeteg" szót nem véletlenül használtam.



A bort kóstoláskor, először a szemünkkel vizsgáljunk, és ez után következik az illat. A bor "szimatolásakor" gyakran előfordul, hogy az agyunk felismeri az illatot, de nem tudjuk megfogalmazni, hogy mit is érzünk. A múltban már raktározódott az illat, de nem jön felszínre. Ugyanúgy mint, amikor sokáig nem használjuk a tanult idegen nyelvet, tudjuk, hogy ismerjük a szót mégsem sikerül lefordítani.
A szaglást is meg lehet "tanulni", állítja a francia Jean Lenoir. Azt ajánlja, hogy úgy használjuk a készletet, mint egy szótárt az idegen nyelv használatakor. Gyakoroljuk az illatokat, aromákat ugyan úgy, mint az új szavakat :) nyelvtanuláskor.
A készletben lévő 54 fiola tartalmazza azokat a tipikus illatokat, melyek a fehér, vörös és rose borok aromaképzői.
Ezek az aromák adják meg számunkra azokat az információkat, melyek alapján meg tudjuk különböztetni a szőlő fajtáját, a származási helyét, valamint jellegzetességet őriz még a szőlőültetvényről és a borkészítésről.
A fiolákhoz tartozó kártyák, abban segítenek, hogy kialakítsunk egy olyan tudást, mely alapján a későbbiekben meg tudjuk különböztetni a borokat.
A kártyákon részletes leírást találunk az aromákról, az illat molekulákról, illetve felsorolja azokat a borfajtákat, melyek tartalmazzák a kártyához tartozó illatot.
A teljesség igénye nélkül álljon itt egy-két aroma, melyek megtalálhatók egyes borokban: citrom, grapefruit, eper, alma, meggy, mandula, vanília, aszalt szilva, galagonya, rózsa, szarvasgomba, sáfrány, kávé, szegfűszeg, pézsma, vágott széna .... és még sorolhatnám.
Ha valakit érdekel a készlet még többet megtudhat a saját honlapjáról: The Scent of Wine
Ugyanitt megtalálhatunk egy hasonló készletet, mely a kávék világába kalauzol.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...