2009. március 14., szombat

Falafel


Tegnap benéztem a kamrába és találtam kb. fél kg csicseriborsót. Rögtön eszembe jutott, hogy nagyon régen ettem már egy hummuszt és be is áztattam a csicseriborsót, mert bármilyen ételt is készítünk belőle minden esetben célszerű egy éjszakára beáztatni.
Reggel neki is fogtam, hogy majd szépen puhára főzöm, de akkor jutott eszembe, hogy elfogyott a tahini, és miután elmúlt dél nem hiszem, hogy bármelyik bio-bolt nyitva lenne, ezért gyorsan le is mondtam a hummuszról. Miután már ott volt a beáztatott csicseriborsó, hogy ne vesszen kárba :) csináltam belőle falafelt!
A csicseriborsót, a burgonyát, a hagymát, a fokhagymát robotgépbe eldolgozom.
Egy nagy tálba teszem és hozzáteszem a 3-4 evőkanál lisztet, az 1 tk sütőport, illetve a fűszereket: só, bors, római kömény, koriander, oregánó. Alaposan összedolgozom, és kb. 2 órára letakarva a hűtőbe teszem.
A pihenési idő elteltével bő olajban pirosra sütöm. Én egészen kicsi falafeleket csinálok, igaz így jóval hosszabb ideig tart elkészíteni, de sokkal jobb enni! Két kiskanál segítségével szaggatom az olajba a gombóckákat.
Konyhai papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felszívja.
Eredetileg pitában salátával, úgy mint a gyrost kell enni, de erre sincs szabály. Pitát már nem volt kedvem sütni, így egyszerűen magába egy kevés jégsalátával tálaltam :)
A hummuszt nem felejtettem el, hamarosan azt is csinálok :)

/1/2 kg csicseriborsó, 1 db krumpli, 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. liszt, 2 tk. sütőpor, só, bors, koriander, római kömény, oregánó/

3 megjegyzés:

Manyesz írta...

A burgonya összetartja a kis gombóckákat? Párszor már próbáltam falafelt készíteni, de mindig szétesett az olajban:(((

Eszter írta...

Jól látom, hogy minden nyersen????

Poly írta...

Manyesz: Igen részben a krumpli tartja össze, de sokkal fontosabb az, hogy állni kell hagyni! Azért kell a két kanál a szaggatáshoz, mert azokkal össze tudom préselni, ja és az olajnak mindig nagyon forrónak kell lenni!

Eszter: Igen, minden nyers benne, az olajban sült meg és össze, olyan mint a fasírt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...