2009. március 23., hétfő
Kókuszos almatorta
Ismét egy rendkívül egyszerű süti, amit bármikor pillanatok alatt össze lehet csapni, és remek eredményt kaphatunk.
A Kókuszos almatorta, egy vajas tésztából készült almás pie szerű sütemény.
A sütőporos lisztet, a cukrot, a vajat, egy csipet sót és 2 tojást gyorsan könnyű tésztává gyúrok és kb. fél órára fóliába csomagolva hűtőbe teszem.
Amíg a tészta hűl, addig elkészítem az almatölteléket. Kb. 1 kg almát hámozva, magozva apróra vágom, kevés cukorral és egy citrom levével kompótot főzök belőle. Egy teáskanál étkezési keményítőt 3 evőkanál vízzel elkeverek, a kompóthoz adom, és még egy percig forralom.
Lekapcsolom alatta a gázt és hagyom kihűlni. 2 evőkanál rumba beáztatok egy marék mazsolát. Mikor az alma kihűlt, hozzákeverem a rumos mazsolát és 5 dkg kókusz reszeléket.
Amikor a tészta már eleget hűlt, akkor 1/3 - 2/3-ad arányba elosztom és a nagyobb adaggal kibélelem a kivajazott, kilisztezett tortaformát.
A kibélelés többféleképpen megoldható. Egyik módszer, hogy kinyújtom a tésztát és úgy teszem a formába. Másik, hogy belenyomkodom apránként, ez gyorsabb és egyszerűbb, mint a nyújtós variáció. Nem kell megijedni, mert a tészta vajas és a kéz melegétől összetapad, nem esik szét amiatt, hogy darabonként rakom a formába. A tésztát egészen a forma felső részéig fel kell hozni.
A sütőt előmelegítem 170 C-ra és 5 percre beteszem tortaformát, hogy egy picit megszikkadjon a tészta teteje. Ez azért fontos, mert az alma töltelék sütésnél levet enged, és ha nem sütném elő a tésztát nem sülne meg a "vizes" alma alatt.
Gyakran lehet azt olvasni, hogy a "vizesedés" elkerülésére, célszerű egy kevés zsemlemorzsát a tésztára szórni, de szerintem ez nem elég.
A kihűlt alma keveréket a szintén kihűlt tésztára öntöm. A megmaradt 1/3-ad tésztával befedem az almást, úgy hogy próbálom a szélét egy kicsit "összeragasztani". A tetejét megkenem felvert tojással, és megszurkálom, hogy a gőz tudjon távozni.
170 C-os sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sül.
A képen úgy néz ki a süti, mintha szeme lenne, ez a hatalmas szemű mazsolának köszönhető :)
/tésztához: 12 dkg cukor, 20 dkg vaj, 2 tojás, 1 tk sütőpor, 40 dkg liszt
töltelék: 1 kg alma, 1 citrom leve, 8 dkg cukor, 5 dkg kókusz, 1 ek rum, 5 dkg mazsola, 1 tk étkezési keményítő/
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Nem játszom így. Brühühü. Hány deka liszt, vaj, stb? Kicsit pontosabb arányokat kérünk mi, kezdők.... Köszi!
Elnézést, én voltam figyelmetlen, de már pótoltam!
megkóstolhatom?
Megjegyzés küldése