2009. március 23., hétfő

Kókuszos almatorta


Ismét egy rendkívül egyszerű süti, amit bármikor pillanatok alatt össze lehet csapni, és remek eredményt kaphatunk.
A Kókuszos almatorta, egy vajas tésztából készült almás pie szerű sütemény.
A sütőporos lisztet, a cukrot, a vajat, egy csipet sót és 2 tojást gyorsan könnyű tésztává gyúrok és kb. fél órára fóliába csomagolva hűtőbe teszem.
Amíg a tészta hűl, addig elkészítem az almatölteléket. Kb. 1 kg almát hámozva, magozva apróra vágom, kevés cukorral és egy citrom levével kompótot főzök belőle. Egy teáskanál étkezési keményítőt 3 evőkanál vízzel elkeverek, a kompóthoz adom, és még egy percig forralom.
Lekapcsolom alatta a gázt és hagyom kihűlni. 2 evőkanál rumba beáztatok egy marék mazsolát. Mikor az alma kihűlt, hozzákeverem a rumos mazsolát és 5 dkg kókusz reszeléket.
Amikor a tészta már eleget hűlt, akkor 1/3 - 2/3-ad arányba elosztom és a nagyobb adaggal kibélelem a kivajazott, kilisztezett tortaformát.
A kibélelés többféleképpen megoldható. Egyik módszer, hogy kinyújtom a tésztát és úgy teszem a formába. Másik, hogy belenyomkodom apránként, ez gyorsabb és egyszerűbb, mint a nyújtós variáció. Nem kell megijedni, mert a tészta vajas és a kéz melegétől összetapad, nem esik szét amiatt, hogy darabonként rakom a formába. A tésztát egészen a forma felső részéig fel kell hozni.
A sütőt előmelegítem 170 C-ra és 5 percre beteszem tortaformát, hogy egy picit megszikkadjon a tészta teteje. Ez azért fontos, mert az alma töltelék sütésnél levet enged, és ha nem sütném elő a tésztát nem sülne meg a "vizes" alma alatt.
Gyakran lehet azt olvasni, hogy a "vizesedés" elkerülésére, célszerű egy kevés zsemlemorzsát a tésztára szórni, de szerintem ez nem elég.
A kihűlt alma keveréket a szintén kihűlt tésztára öntöm. A megmaradt 1/3-ad tésztával befedem az almást, úgy hogy próbálom a szélét egy kicsit "összeragasztani". A tetejét megkenem felvert tojással, és megszurkálom, hogy a gőz tudjon távozni.
170 C-os sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sül.
A képen úgy néz ki a süti, mintha szeme lenne, ez a hatalmas szemű mazsolának köszönhető :)

/tésztához: 12 dkg cukor, 20 dkg vaj, 2 tojás, 1 tk sütőpor, 40 dkg liszt
töltelék: 1 kg alma, 1 citrom leve, 8 dkg cukor, 5 dkg kókusz, 1 ek rum, 5 dkg mazsola, 1 tk étkezési keményítő/

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem játszom így. Brühühü. Hány deka liszt, vaj, stb? Kicsit pontosabb arányokat kérünk mi, kezdők.... Köszi!

Poly írta...

Elnézést, én voltam figyelmetlen, de már pótoltam!

Névtelen írta...

megkóstolhatom?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...