2008. december 28., vasárnap

Aranygaluska

Tegnap, volt egy kis kirohanásom Norbi és az aranygaluska összefüggésében. Azóta nem megy ki a fejemből az aranygaluska.
Ezért úgy döntöttem, hogy bár a "SOHA NE EDD MEG!" mondat folyamatosan a szemem előtt lebeg, mégis megcsinálom, a család és saját magam legnagyobb örömére.
10 g élesztőt, egy kis langyos tejjel, kiskanál cukorral és liszttel felfuttatok. 30 dkg lisztet tálba teszek és az élesztővel összekeverem, és annyi langyos tejjel elkeverem, hogy könnyű fánktésztát kapjak. 2 tojás sárgáját 30 g porcukorral és egy kávés kanál rummal habosra keverek, 40 g olvasztott vajjal együtt a tésztához öntöm. Jól eldolgozom, addig gyúrom, amíg a tészta hólyagos lesz és elválik a kéztől. kb. 1 óra hosszat kelesztem.
Mikor duplájára nőtt a tészta, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A kis pogácsákat olvasztott vajban, majd darált dió és cukor keverékében megforgatom. Szépen egymás mellé rakom a pogácsákat. Ha egy sor megtelt, akkor a tetejére rakom a többit. A tetejét egy felvert tojással megkenem.
200 C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt gyönyörű pirosra sütöm.
Általában tej vagy vanília sodót szoktak adni mellé, de én a borsodóra esküszöm. Manapság a borsodó kicsit nosztalgikus jellegű ritkán lehet találkozni vele. A borsodóhoz, 2 tojást, 5 dkg cukrot, 1,5 dkg lisztet habosra keverek és folyamatosan hozzáadom a 3 dl bort. Reszelt citromhéjjal "fűszerezem". Lassú tűzön folyamatosan keverve sűrűre főzöm, vigyázva nehogy összeugorjon a tojás.
Forrón tálalom!
Vigyázat gyorsan fogy :)

Visszatérve Norbira, ezentúl megpróbálom mindenféle tudományos megalapozottság nélkül megsaccolni, hogy az általam készített ételeknek mennyi a tápértéke. A számoláshoz a www.body.builder.hu táblázatát hívtam segítségül.
Elsőnek lássuk a számokat az aranygaluskánál, egy adagra számolva :)
energia: 266,3 kcal; fehérje: 6,9 g; szénhidrát: 40,7 g; zsír: 6,2 g

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...