2008. december 21., vasárnap

Karácsony 4

Még 4 nap!

Ma sütit sütöttem és hát egy picit nagy fába vágtam a fejszémet. Nem olyan értelemben, hogy nehéz elkészíteni a süteményt, hanem nagyon-nagyon munkás.
Ez egy tipikus nagymama süti, ezért nevezzük is annak.



Nagymama sütije

450 g finomliszt
1 kk. sütőpor
1 tojás
1 tk. mandula vagy rum aroma (tetszés szerint)
275 g margarin
150 g porcukor
1 Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

szilvalekvár
1 tojás a kenéshez

Ezt valószínű a nagymama nem így csinálta, de ma a 21. században, a gépesítés korában, fogom a tészta összes hozzávalóját és bedobálom a dagasztógépbe, aztán ON és 10 percen belül kész a sima, fényes tészta. Lehet így nincs sportértéke :), de van még vele elég sok egyéb munka ezért nincs lekiismeretfurdalásom, gyúrás ügyben.
Szóval kész a tészta, 4 cipóra vágom és folpack-ba csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem.
Egyszerre mindig csak egy cipóval dolgozom, addig a többi marad a hűtőben.
Elég ragadós, mint minden vajas tészta, ezért én ilyenkor segítségül hívom a jó, öreg sütőpapírt. Vékonyra kell nyújtani és azonnal leragadna, majd utána jöhetne az óvatos felkapargatás, meg idegeskedés azzal, hogy leragad-elszakad-hozzátapad. Ennek elkerülésére, a deszkára ráterítek egy darab sütőpapírt. Amikor csak lehet méretre szabott sütőpapírt veszek, praktikusabb.
A sütőpapíron elkezdem nyújtani, nem lisztezem, hogy ne keményedjen a tészta. Mikor kezd vékonyodni, akkor a tetejére is teszek egy sütőpapírt és a két papír között nyújtom vékonyra a tésztát.
Sima pogácsaszaggatóval, vagy, mint én cakkos szélű négyzet alakú szaggatóval kiszaggatom az első lapot.
Szépen sorban egymás mellé teszem a tepsiben, amibe szintén egy sütőpapírt teszek, egyszerűbb tisztább, nem kell mosogatni, csak sütés után kidobom a kukába :)
Minden egyes kis kockára teszek egy kiskanál szilvalekvárt. Mikor kész jöhet a teteje.
A már kiszaggatott négyzetek közepébe kés hegyével kereszt alakot metszek. A tepsiben lévő sütiket körbe kenem tojásfehérjével, majd a tetejét ráteszem és a széleit picit összenyomkodom. Mikor kész az egész, akkor felvert tojássárgájával megkenem a tetejét.
Mehet is a 180 C-ra előmelegített sütőbe, 20 percre.
A másik három cipóval ugyan ezt teszem és a "leeső" darabokat, simán összegyúrom és már lehet nyújtani.
Hosszú ideig eltartható (már ha marad belőle :), én úgy mint a mézeskalácsot, egy fémdobozba teszem.
Akinek van kedve és türelme, érdemes kipróbálni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...