2008. december 13., szombat

Gratin dauphinoise

Nagyon szeretem a tejszínes rakott krumplit és ma is azt főztem. Mindig érzésből főzöm, de miután a tesóm azt mondta, hogy "Jó, jó, hogy te érzésből főzöl, de az nekem még édes kevés, pontos mennyiségek kellenek!", ezért most leírom a pontos mennyiségeket.
1 kg. burgonya
2 dl zsíros tejszín
3 dl zsíros tej
babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
szerecsendió
20 dkg reszelt sajt

A tejet, a tejszínt, a babérlevelet, sót és a kis fej pucolt hagymát, 4 részre vágva felteszem főzni, forráspontig melegítem, majd hagyom hűlni.
A burgonyát nagyon vékony szeletekre vágom. Egy tűzálló tálat kevés olíva olajjal kikenek, és megszórom reszelt sajttal.
A reszelt sajtra szépen, pikkely szerűen elhelyezem a burgonyát, sózom, borsozom és kevés szerecsendiót reszelek rá, majd megszórom reszelt sajttal.
Ezt a műveletet addig ismétlem, amíg el nem fogy a burgonya és a sajt. A tetejére minden esetben sajt kerül.
A tejes mártást átszűröm, és belekeverem a áttört fokhagymát, az egészet a burgonyára öntöm, figyelve arra, hogy a tej éppen hogy elérje a burgonya tetejét, semmiképp ne lepje el teljesen. A tetejére esetleg teszek pár kocka vajat, hogy még krémesebb legyen, de ez nem kötelező.
Előmelegített 200 C-os sütőben 35-40 percig sütöm.
Mikor kész, fóliával lefedem és kb. 5 percig állni hagyom, mielőtt tálalom.

Ötlet: mikor nincs egy egész órám, az elkészítésre, akkor a felszeletelt burgonyát, a már leszűrt - fűszerezett (só, bors, szerecsendió, fokhagyma) - forró tejben 5-8 percig fűzöm, és csak ezután rakom bele a tepsibe. A kiolajozott, sajttal bélelt tálba halmozom a burgonyát részletekben, hogy a sajtot közé tudja szórni. A végén mehet rá a tej. Ekkor már alig 20 percig kell sütni, igazából addig míg a sajt meg nem pirul a tetején.

Finom nagyon főételnek és köretnek is ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...