2008. december 22., hétfő

Karácsony 3

Már csak hármat kell aludni!!
Reggel a piacon és a hentesnél kezdtük a napot. Minden megvan, gondoltam tízre otthon vagyok és jöhet a sütés. Azonban, ahogy szokták mondani "ember tervez Isten végez...", hát az egész napomra ez volt a jellemző. Most 6 óra van és most kezdek hozzá a bejgli sütéshez :)

Diós és mákos bejgli
1 kg liszt
50 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 tojás
6 dkg cukor
4 dl tej
só, fahéj, reszelt citromhéj

A tészta gyúrás, idő hiányában marad a gépre. Szeretek kézzel gyúrni tésztát, megnyugtat, de mikor sietni kell és még sok minden van hátra, akkor kicsit idegesít, ha a kezemre ragad, ha nem akar összeállni.
Először a lisztet a cukorral, a sóval a vajjal elmorzsolom. Ezután kerül bele a tejjel felfuttatott élesztő. (Ez úgy készül, hogy az élesztőt langyos tejben, pici cukorral összekeverem.) A tésztába annyi tejet öntök, hogy félkemény, kéztől elváló tésztát kapjak.
A kész tésztát hat egyenlő cipóra osztom és rövid ideig pihentetem.
Az egyik cipót vékonyra kinyújtom, és megkenem a már kihűlt mák vagy dió töltelékkel. Összetekerem, pár helyen megszurkálom és megkenem, egy tojás és egy tojássárgája keverékével. Hagyom megszáradni, majd ismét megkenem és megszárítom, majd 180 C-os sütőben szép pirosra sütöm.
Egy tepsibe 3 rúd bejgli fér el kényelmesen, nem szabad, hogy összeérjenek, mert akkor az oldala nem lesz szép piros.
A dió töltelékhez kell 40 dkg dió, 2 dl víz, 30 dkg cukor, fahéj, mazsola, reszelt citromhéj. A vizet, cukrot felforralom és a dióra öntöm, mehet bele a fahéj, citromhéj és mazsola (ezt előtte be lehet áztatni egy pici rumba). Előfordul, hogy picit híg lesz a töltelék, ekkor célszerű egy kis zsemlemorzsát adni a dióhoz.
A mák töltelékhez kell 40 dkg mák, 2,5 dl víz, 30 dkg cukor, reszelt citromhéj, fahéj, mazsola, pici méz. A vizet a cukorral felforralom és a mákra öntöm. Összekeverem és fűszerezem a mákot. A mákra, mikor a tésztára kenem szoktam a tetejére pár kiskanál szilvalekvárt rakok.

Klasszikus karácsonyi süti. Egyesek szerint, akkor jó a bejgli, ha nem reped meg sütés közben :) Valóban szép, ha nem repedt, de az íze nem ezen múlik :) Lehet gyönyörű, egységes, de ha ez íze rossz .... viszont lehet szana-szét repedt, ha finom ..... :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...