2008. december 31., szerda

Szilveszter!

A hagyomány szerint az év utolsó napját hangos mulatsággal ünneplik, hogy az ártó szellemeket elűzzék a háztól.
Babonák sora jellemzi az év első napját is. Nem szabad az év első napján a házból semmit sem kiadni, mert akkor egész évben ez lesz a jellemző, nem szabad továbbá női munkát végezni, elmosni vagy elvarrni a szerencsét. A hagyomány szerint, ha éjfél után férfi köszönti először az embert szerencséje lesz, ha nő akkor az szerencsétlenséget jelent egész évre.
A hagyományok, babonák természetesen a szilveszteri és újévi asztalon is megjelennek.
Vannak tiltott és vannak kifejezetten ajánlott ételek. Egyes ételek szerencsétlenséget,rontást hozhatnak a házra, mások szerencsét.
A hagyomány szerint nem lehet szárnyast enni, mert elkaparja a szerencsét, a hal viszont elúszik a szerencsénkkel, ezért nem ajánlott.
A malac viszont kitúrja a szerencsénket, ezért a malacsült elengedhetetlen eleme a szilveszteri-újévi menünek.
Ajánlatos a babona szerint apró szemes terményt, babot, lencsét enni újév első napján, mert azok sok pénzt hoznak a házhoz. Lányoknak, asszonyoknak a lencse evése újév napján szépséget is hoz, a gazdagságon kívül.

Ropogós malacsült lencsesalátával



Előző este a malachúst páclébe teszem, hogy mikor sütöm ne száradjon ki. A páclébe kerül egy kisebb hagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél citrom préselt leve és a héja is, rozmaring, petrezselyem, 1 dl bor, két kis darab gyömbér, só és egy evőkanál szójaszósz.
Ebben a páclében másnap a húst puhára főzöm. Mikor kész, a bőrét bevagdosom, és kb. 170 C-os sütőben szép lassan, pirosra sütöm, úgy, hogy közben a pecsenyelével locsolgatom.
A salátához a lencsét sóval, babérlevéllel megfőzöm. 4 evőkanál olivaolajat, 2 gerezd fokhagymát, petrezselymet összekeverek és a megfőtt, de még meleg lencsére öntöm. Adok hozzá apróra vágott lilahagymát.
A malacsültet, a kihűlt lencsesalátával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...