2008. december 16., kedd

Czifray 1.

Kész a felfújt és be is küldtem, most már csak az izgalmakkal teli várakozás jön.
Húsfelfújt karácsonyi hangulatban

Felfújt:
20 dkg főtt marhahús
4 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl tej
3 tojás
só, őrölt bors

Páclé:
1 l víz
1 dl vörösbor
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
3 db szegfűszeg
10 szem egész bors
1 kis db fahéj
tengeri só

Mártás:
4 cl páclé
1 dl bor
2 szegfűszeg
1 kis db fahéj
1 csipet chili
1 ek narancsos cukor

A húst 1 napig a páclében fürösztöm, majd másnap puhára főzöm benne. Mikor puhára főtt a hús, kétszer ledarálom, nagyon finomra. A lisztből és a vaj feléből világos rántást készítek. Forró tejjel felengedem, habverővel simára keverem és felforralom. Mikor kész, akkor a húspépbe öntöm, alaposan elkeverem.
A két tojás sárgáját is belekeverem a húspépbe, majd sózom és borsozom. A tojás felvert habját óvatosan, hogy ne törjön össze hozzáadom.
Kivajazott pudingos tálkába kanalazom, és 200 C-ra előmelegített sütőben, vízfürdőbe rakva 45 perc alatt elkészül.

4 cl páclevet és 1 dl bort, a fűszerekkel felforralom, és melegen tálkába öntve tálalom.

Az ötlet onnan jött, hogy szerettem volna valami karácsonyi ételt készíteni. Gondolkoztam azon, hogy mik a karácsony legjellemzőbb ízei, illatai. A húsfelfújt adott volt, már csak az ízesítést kellett kitalálni. Ilyenkor a városban rengeteg helyen lehet forralt bort, karácsonyi pudingot kapni, ez az illat járja be a várost. Valahogy szerettem volna belevarázsolni a menübe ezt az illatot. Azt hiszem sikerült. A felfújtat falatonként mártogattuk a mártásba, és meglehetősen finomra sikerült.

Lehet úgy is tálalni, hogy a mártást a felfújt köré "locsolom", de mártogatva finomabb :) és jobban is néz ki :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...