2008. december 30., kedd

Vargabéles

Húúú! Azt hiszem legközelebb a könnyebb utat választom, réteslap és cérnametélt :)
Tudom, hogy úgy nincs sportértéke, de hát kinek van ennyi ideje!?
Saját készítésű cérnametélt, saját készítésű réteslap!!! Legközelebb egy év múlva lesz, mert talán addigra elfelejtem ezt a nem kis megrázkódtatást. Bár, ha nagyobb konyhám lenne akkor ..., de így, mint elefánt a porcelánboltban, szakadt, megszáradt, összeragadt, hova tegyem?? és a többi ... és a többi :)
A lényeg: kész!
Nagyon finom, és mit mondjak érezni rajta, a házi tészta ízét.
Ja, és hogy hogyan készül?
30 dkg lisztből, 1 tojásból, 2 dkg zsírból, 2 dl langyos vízből, egy csipet sóval rétestésztát készítünk. Mikor kész a tészta, olajjal (régen zsírral) megkenem, radiátoron (régen sparhelton) megmelegítek egy lábast és letakarom vele a tésztát. Mehet pihenni.
10 dkg vajat, 15 dkg cukorral és 4 tojássárgájával habosra keverek. Hozzáteszem az áttört 50 dkg túrót, 5 dl tejfölt, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat.
30 dkg lisztből, 1 tojásból, 1 tojássárgájából, kevés vízzel kemény levestésztát gyúrok. Nagyon vékonyra nyújtom, tésztakészítővel. Kis szikkadás után, vékony metéltre vágom, lobogó forró vízben pár perc alatt készre főzöm, és leszűrve azonnal beleteszem a túrós keverékbe. Alaposan összekeverem, hozzáadom a 4 tojásfehérje felvert habját, óvatosan nehogy összetörjön a hab.
A rétestésztát, hagyományos módon kinyújtom. Vajjal kikent tepsibe rakok 3-4 lapot, úgy, hogy mindegyik lapot megkenem olvasztott vajjal. Ráöntöm a túrós-tésztás keveréket és a tetejére ismét mehet 3-4 lap rétestészta, vajjal megkenve.
170 C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütöm.
Ha igazán jóra sikerült a rétestészta, akkor maradnia kell még egy kevésnek. A maradék tésztát vékonyra nyújtom, meglocsolom olvasztott vajjal. Karácsony révén kézzel fogható, hogy megszórom mákkal, cukorral és teszek rá pár kiskanál szilvalekvárt. Az abrosz segítségével feltekerem, a tetejét megkenem vajjal és mehet a sütőbe, a vargabéles alá.
Két süti egy csapásra!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...