2009. február 12., csütörtök

Créme brulée

Ha a Csokoládé Mousse a legszexisebb édesség, akkor a Créme Brulée a legérzékibb.



A vaníliás lágy krém és a ropogós karamell...
Egy picit macerás, de a végeredmény mindent visz!
A tojást a cukorral fehéredésig keverem. A tejet a narancsvirággal felforralom. Mikor felforrt a tej, leveszem e tűzről és 1-2 percig kevergetem, hogy egy picit hűljön. Ez azért fontos, mert ha nagyon forró a tej, könnyen édes tojás rántotta lesz a keverékből.
Mikor hűlt egy picit a tej, leszűrve, apránként hozzákeverem a tojáshoz. Kis (vagy egy nagy) szuflés tálkába töltöm.
Egy mélyebb tepsibe teszem a tálkákat és forrásban lévő vízzel felöntöm a tepsit, úgy hogy a tálkák kb. háromnegyedéig érjen a víz. 150 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt elkészül.
Kiszedem a tepsiből a tálkákat, eredetileg hagyni kellene kihűlni, és utána betenni a hűtőbe, de miután tél van egyszerűbb a helyzet. A tálkákat leterítve kirakom az erkélyre és 1 óra alatt tökéletesre hűl.
A tálalás előtt kb. fél órával kiveszem a hűtőből, vagy behozom a szobába az erkélyről, azért, hogy mert akkor a legfinomabb mikor szobahőmérsékletű.
A Créme Brulée másik nagyon fontos eleme az égetett karamell. Sok helyen olvastam, hogy grill sütőben pillanatok alatt meg lehet a tetején a cukrot karamellizálni, de ez nekem őszintén bevallom soha nem sikerült. Ezért vettem egy kézi karamellizálót. Ezzel tényleg pillanatok műve, már csak a megfelelő cukrot kell kiválasztani. Nekem a barna nádcukor vált be.
természetesen ezt is eperrel díszítve tálalom.
Bárki kipróbálhatja! Biztos a siker!

/2,5 dl tej, 2 egész tojás, 6 dkg cukor, 1 vanília rúd belseje, 1 tk narancsvirág, 3 tk barna nádcukor, pár szem eper/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...