2009. február 22., vasárnap

Klasszikusok: A Sacher torta


Nemrégen írtam arról, hogy új témákkal próbálom még érdekesebbé, színesebbé tenni a blogot. Most ismét egy olyan témát választottam, amely érdekes és egyben izgalmas vállalkozás is. Régi, klasszikusokat próbálok otthoni körülmények között elkészíteni és átadom a tapasztalatokat.
Célom, hogy felkutassam, ha nem is az eredeti, de legalább az eredetihez leginkább hasonlító recepteket. Ilyen klasszikusok lesznek a Sacher, a Dobos, az Eszterházi, a Mozart, a Fekete erdő torta ...stb. Szívesen veszek ötleteket is!
Első klasszikusom: a Sacher torta.
A torta eredete 1832-re nyúlik vissza. Metternich tábornok egy különösen ízletes csemegét rendelt a cukrásztól, egy kellemetlennek ígérkező magasrangú vendég fogadására. Metternich figyelmeztette a cukrászt, hogy nem szeretne csalódni ...
Eljött a neves nap, de cukrász betegen az ágyat nyomta. A rendelést azonban már nem lehetett visszamondani, így a különösen fontos desszert elkészítését rábízták az ügyes, bár még csak második éve gyakornokoskodó, 16 éves Franz Sacher-re.
A tortát, felszolgáltak a magasrangú társaságnak. A puha, habos tészta a sárgabarack íz és a kemény csokoládé máz hatalmas sikert aratott. Az ifjú Franz Sacher soha nem felejtette el ezt a napot, amikor az általa kreált édességet ilyen magas körökben elismerték. Az ifjú Sacher, a további gyakornok éveit Eszterházy gróf pozsonyi, majd budapesti udvarában töltötte. Miután a mestersége minden apró részletét megtanulta és mestervizsgát tett, saját műhelyt nyitott. Elővette a "régi" receptet, megismertette a nagyközönséggel. Egyre sikeresebb lett a "torta, amit a Sacher nevű ember csinál".

Valahogy így indult meg a torta a világhír felé, és azóta is talán a világ egyik legismertebb süteménye.
Most nézzük, hogyan készül!
Jó minőségű, ha lehet 70 %-os csokoládét vízgőz felett megolvasztom, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
50 g cukrot a vajjal habosra keverem, majd egyenként beleteszem a tojássárgákat, alaposan elkeverem, a legvégén kerül bele az egész tojás. Sűrű, krémes állagúnak, habosnak kell lennie. Folyamatos keverés mellett belecsurgatom a csokoládét.
A tojások fehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verem, és felváltva a liszttel, apránként a csokoládés keverékbe forgatom. Akkor jó, ha sima, lágy tésztát kapunk, ami meglepő, de nem folyik, mint egy hagyományos piskóta.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, amelynek az alját sütőpapírral bélelem.
170 c-ra előmelegített sütőnek az alsó rácsára teszem, úgy, hogy az első 15 percben a sütő ajtaját egy fakanál segítségével résnyire nyitva hagyom. Ez azért fontos, hogy a tészta egyenletesen kapja a hőt és ne emelkedjen meg nagyon a közepe. A 15 perc eltelte után, bezárom a sütőt és még 45 percig ezen a hőmérsékleten sütöm tovább.
Mikor kész, puha és ruganyos a tészta.
Kiveszem a sütőből, de még nem a formából. Fejre állítom és így hagyom kb. 20 percig, majd visszafordítva, de még mindig a formában hagyom teljesen kihűlni.
Mikor teljesen kihűlt, óvatosan kettévágom. Az alsó részét megkenem a felmelegített sárgabarack lekvárral, visszahelyezem a felső rész, és az egész tortát megkenem a lekvárral, oldalt is. Kicsit maszatos munka, de egy klasszikusért megéri egy kis takarítás. Ha kész, hagyom egy kicsit szikkadni.
A másik adag csokoládét, szintén gőz felett megolvasztom, és szépen a tortára öntöm, majd egy nagyobb késsel megpróbálom minél simábbra elsimítani a tetejét, és körbe a szélét is. Ez a művelet egy speciális cukrász simítóval könnyebb, de sajnos ez az eszköz nem túl általános egy háztartásban ezért marad a nagykés :)
Egy tortatálra teszem és hagyom, hogy a csokoládé megszilárduljon rajta. Ez szobahőmérsékleten szinte lehetetlen ezért célszerű a hűtőbe tenni egy rövid időre.
FONTOS! Azért használjunk, mindig jó minőségű csokoládét, mert a hűtéskor a cukor kicsapódhat rajta, esetleg elszíneződhet, márványos lehet a csokoládébevonat.
Melegvízbe mártott késsel szeletelem, hogy ne törjön össze a csokoládé a tetején, hogy szép maradjon tálaláskor.
Tejszínhabbal és kávéval tökéletes az élmény :)



/A tésztához: 150 g 70%-os csokoládé, 150 g vaj, 200 g porcukor, 7 tojássárgája, 7 tojásfehérje, 1 egész tojás, 150 g liszt
A mázhoz: 200 g 70%-os csokoládé
200 g sárgabarack lekvár/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...