2009. február 11., szerda

Penne húsgombóccal


A tészta, mindig, minden időben tökéletes étel. Azért is jó, mert annak is sikerélményt nyújt, aki nem kifejezetten a konyha ördöge. A tészta millió fajta lehet és millióféleképpen el lehet készíteni. Az egyszerű paradicsomos tésztától a bonyolultabb lasagna-ig. Ma egy picit bonyolultabbat készítettem, mármint ha a húsgombóc bonyolultnak számít.
A darált húst összekeverem, apróra vágott, de még jobb ha lereszelt hagymával, tört fokhagymával, zsemlemorzsával, tojással. Majd fűszerezem sóval borssal, petrezselyemmel, és a végén egy kevés konyakkal nyakon öntöm. A keverékből apró golyókat gyúrok és kevés olíva olajban megsütöm.
Serpenyőben kevés olajat (ha lehet abból az olajból amiben a húsgombóc sült) forrósítok, és egy evőkanál lisztből világos rántást készítek. Egy pohárka borral és tejszínnel felengedem, csomómentesre keverem, majd mustárral, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezem.
A tésztát forrásban lévő vízben, a megfelelő ideig "al dente"-re főzöm.
Mikor megfőtt a tészta, leszűröm és beleteszem a szószba. Összekeverem, ha picit sűrű a szósz, akkor a tészta főzőlevéből öntök hozzá egy keveset. A húsgombócokat is a tésztához keverem, és forrón tálalom.
Díszítésnek megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
Egy pohárka finom fehér bor, és tökéletes az élmény.

/30 dkg darált hús, 4-5 ek zsemlemorzsa, fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 3 cl konyak, 3 dl olíva olaj, 50 dkg penne tészta, 5 dl tejszín, 1 ek liszt, 1 ek mustár, egy csipet cukor, só, bors, petrezselyem/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...