Egy téli estén, bár erre csak az emlékeztet, hogy ránézek a naptárra, mert egyébként 10 fok van és esik az eső...
Na szóval, egy téli estén tökéletes vacsora a héjában sült krumpli. Ez egy variáció erre, mondjuk, ha adnék neki egy elegáns nevet, akkor az pl. töltött burgonya hagymalekvárral lenne.
Sajna nem mindig kapok olyan krumplit, ami alkalmas lenne héjában sütésre, ezért óvatosságból előfőzöm.
Mikor kész, kettévágom, kikaparom a belsejének a nagy részét, amit egy tálkában összetörök, egy kis tejfölt, petrezselymet, parmezánt, sót keverek hozzá. Visszatöltöm a krumpliba. A töltelék tetejére egy kis kanál libazsírt teszek és megszórom sajttal. Mehet is be a 200 C-os sütőbe.
Míg a krumpli sül, elkészítem a hagymalekvárt. Két nagyobb fej lila hagymát, apróra vágok és kevés olíva olajon megfuttatom. Mikor kezd üvegesedni, 2 evőkanál cukrot rakok rá, és egy csipet sót. Picit karamellizálom. Fél deci száraz fehérborral és fél deci balzsamecettel felengedem. Fedő alatt lassú tűzön, lekvár állagúra főzöm, ehhez kb. pont annyi idő elegendő, amennyi idő alatt a krumpli megsül.
Amikor a sajt szép, mosolygósan, pirosra sült a krumplin, tányérra teszem, mellé rakom a hagymalekvárt és egy kevés tejfölt.
Petrezselyemmel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése