2009. február 10., kedd

Gombóc paradicsommal



Ismét egy kis klasszikus újjáélesztése.
Már gyerekkoromban is szerettem a paradicsomszószt, egyszerű sós vízbe főtt krumplival, de most egy kicsit másképpen "sikerült".
A paradicsom szószt, bazsalikommal, petrezselyemmel, fokhagymával kicsit olaszosan fűszerezve készítem el.
A krumplikat héjában megfőzöm, és egy nagyobb tálban összetöröm. A hagymát kevés olajon, pici sóval megdinsztelem. A szalonnát apróra vágom és kisütöm a zsírját. A zsemlét kockára vágom és serpenyőben megpirítom.
A hagymát és szalonnát, zsírjával együtt a krumplihoz keverem. Fűszerezem, petrezselyemmel, rozmaringgal. Hozzákeverek egy egész tojást, és a legvégén beleteszem a pirított zsemlét.
Két nagyobb fóliát egymásra rakok, és megkenem olíva olajjal. A krumplis keverék felét ráhalmozom, szorosan feltekerem, hengerré formázom és forrásban lévő vízben kb. 25-30 percig főzöm. Ha kész kb. 1 órát pihentetem, hagyom hűlni.
Egy óra elteltével, kicsomagolom és forró serpenyőben kevés olajon szép piros kérget sütök rá.
Ferdén szeletelve tányérra rakom, paradicsomszószt teszek köré és rá. A tetejére egy kis parmezán, és már csak az evőeszköz hiányzik.
Különleges, hogy a könnyű (paradicsom) és a nehéz (szalonna, krumpli) étel milyen harmóniát tud alkotni egy tányéron.

/3-4 nagyobb krumpli, 1 nagy fej hagyma, 1 zsemle, 2-3 dkg szalonna, 1 egész tojás, só, rozmaring, petrezselyem, parmezán/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...