2009. február 26., csütörtök

Rácsos süti


Egy zseniális és rettentő egyszerű süti, amit ha jól emlékszem még gyerekkoromban ettem utoljára.
Egyszerű vajas tészta, és egy kis lekvár, és már kész is.
Sokáig az volt a meggyőződésem, hogy az az igazi süti, amelyiket hosszan, bonyolultan és aprólékosan kell elkészíteni. Lehet öregszem, mert bár megmaradt a bonyolultan elkészíthető sütemények, desszertek iránti vonzódásom, azt veszem észre, hogy egyre gyakrabban nyúlok az egyszerűbb sütik felé. Hogy miért? Talán az időfaktor, meg az, hogy nem szabad a régi jól bevált dolgokat, hagyományokat eltüntetni, a divatos újra alkotott desszertek miatt.
A Rácsos süti pont ilyen régi, hagyományos sütemény.
A lisztet a sütőporral átszitálom. A sütőporos lisztet, a cukrot, a vajat, a vaníliás cukrot és a tojást összegyúrom. Sajnos vagy nem, de ezt a tésztát kézzel kell gyúrni. A robotgép ugyanis nem tudja helyettesíteni a kéz melegét, ami ahhoz kell, hogy a vaj kicsit felmelegedjen és ezáltal a tészta összeálljon.
Mikor szépen összeállt a tészta, 2/3-ad, 1/3-ad arányban elosztom, és a nagyobbikat lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom.
Szépen belehelyezem kivajazott, kilisztezett (de szerintem a sütőpapír jobb megoldás) tepsibe. Megkenem tetszőleges ízű lekvárral, én házi őszibarack lekvárral kentem meg.
A megmaradt 1/3-ad tésztát vékonyra kinyújtom, és kb. fél centis csíkokra vágom. Átlósan, egyforma távolságokra egymástól a tésztára rakom a csíkokat, majd keresztbe is, ugyan így. A csíkokat tollecsettel megkenem, a felvert tojással.
185 C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
Bár nagyon finom, egy baja azért mégis csak van!
Pillanatok alatt elfogy :)

/50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 cs. sütőpor, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás, 1 tojás a megkenéshez, tetszőleges ízű lekvár/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...