2009. február 10., kedd

Mini bukta

Nesze neked fogyókúra! :)
Ma reggel a kisboltban láttam buktát. Hatalmasat és gondolom nem túl sok töltelékkel :) Emlékszem soha nem szerettem a buktát, pontosan az előbbiek miatt. Rengeteg tészta és a lekvár csak mutatóba. Ezen felbuzdulva, nekiláttam a sütésnek és már kész is.



Az élesztőt kevés cukor és liszt társaságában langyos tejben megfuttatom. A lisztet, cukrot, a kovászt, a tojást, a rumot, reszelt citrom héjat, pici sót összegyúrom annyi tejjel, hogy sima rugalmas tésztát kapjak. Ezután jöhet a megolvasztott vaj.
Jól eldolgozom és lisztezett tálba, egy konyharuhával letakarva, meleg helyen megkelesztem.
Ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön a kelt tészta, több nagyon fontos tényezőt kell figyelembe venni:
1. minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű, de még jobb, ha egy kicsit langyos
2. Nem szabad, hogy a tészta "megfázzon", ne legyen huzat, illetve télen ne nyissuk rá az ablakot
3. A tésztát alaposan, hosszú ideig kell gyúrni, vagy dagasztógépben dagasztani, tökéletesen simának rugalmasnak kell lennie
4. Ahhoz, hogy a tészta megkeljen langyos, meleg helyen kell minimum 1 órát pihentetni

Mikor megkelt a tészta, kettéveszem és mind a két darabot alaposan átgyúrom, majd ismét hagyom kb. fél órát pihenni.
Az idő eltelte után lisztezett deszkán kinyújtom és négyzetekre szabom. Minden egyes négyzetbe egy kis, vagy nagyobb kanál (igény szerint) szilvalekvárt teszek és betekerem. Egy picit bevizezem ecsettel a szélét és összeragasztom, hogy ne nyíljon szét sütéskor.
Tepsibe rakom a pici buktákat, de azért szellősen, mert sütés alatt a kétszeresére nő. A bukták a tepsiben pihennek addig míg a másik adag is elkészül.
Az első tepsi bukták tetejét felvert tojással megkenem és már mehet is be a 200 C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt gyönyörű pirosra sül.
Porcukorral meghintve tálalom.

/60 dkg liszt, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 3 tojás, 4-5 dl tej, 1 ek rum, 1 citrom reszelt héje, só, szilva lekvár/

1 megjegyzés:

Deborah írta...

Pontosan erre lesz szükségem, "fogyókúrám" közepette:), amint időm lesz el is készítem a recepted szerint, még ilyen szép buktát nem igazán láttam mostanában sehol;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...