2009. február 3., kedd

Mont d'Or


Legendák keringenek arról, hogy hogyan került a Mont d'Or receptje Charbonnières-be.
Az egyik legenda szerint 1871-ben Bourbaki tábornok serege a Jura fennsík erdein keresztül kényszerült visszavonulásra. Ember emlékezet óta ez volt a leghidegebb tél. Az erdőben, egy tehéncsorda került elébük. A gulyást Roguin-nak hívták. Ő volt az, aki megismertette velük a titkos receptet - a Vacherin Mont-d'Or receptjét ...
Másik legenda szerint már 1854-ből is találtak feljegyzést a sajt létezéséről...
A Mont d'Or fehér nemes penésszel bevont, lágy sajt.
Jellegzetes csomagolása, fenyőkéregcsík veszi körül, és különböző méretű kerek fenyődobozban kerül a boltokba.
A Mont d'Or érdekessége továbbá, hogy a sajtot kizárólag ősszel és télen készítik, augusztustól márciusig. A tejet oltják, formázzák, fenyőkéreggel körbekötik, fenyőpolcon érlelik, sűrűn forgatják, sós vízzel mossák és kb. 3 heti érlelés után kerül a fenyődobozba.
Az egyik legkiválóbb fondüt lehet belőle készíteni. A sajt tetejét meglocsolom egy kevés olíva olajjal, fehér borral, és a közepébe egy gerezd fokhagymát szúrok. Alufóliába csomagolom, 200 C-os sütőben kb. 10 perc alatt megolvad.
Friss, ropogós bagettel, egy pohárka fehér borral .........

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...